Praktisk guide til meditation

I denne guide kan du læse mine anbefalinger til at komme godt igang med en fast meditationspraksis. Det handler om at vælge rette tid, sted, stilling og ikke mindst mentale indstilling for at meditere.

Meditation kan blive en del af din daglige rutine. Ligesom du sikkert børster tænder dagligt for sund mundhygiejne, så kan du se meditation som en vane for sund mental hygiejne.

Rette tid til meditation:

De oprindelige yogier praktiserede ved solopgang og solnedgang, men i et moderne samfund er det givetvis ikke en særlig brugbar rette snor.

Min anbefaling er at du mediterer samme tid hver dag, så det nemmere bliver en vane.  Find det tidspunkt på dagen hvor du:

 • Har ro omkring dig (resten af familien er ude af huset, sover eller på anden måde ikke kræver din tilstedeværelse)
 • Hverken er for træt eller for rastløs

Rette sted for meditation:

Du vælger selv om du vil sidde indendøre eller udendøre, men vær opmærksom på at du vælge et sted hvor du:

 • ikke bliver afbrudt / forstyrret (mobiltlf, familie, roommates, husdyr, trafik, myg, etc.)
 • føler dig tryg og godt tilpas (undlad fx. at sidde med ryggen mod en dør)
 • brug gerne dæmpet belysning og hav en behagelig temperatur i lokalet
 • tænd evt. stearinlys eller andet for at sætte en god stemning. Nogle vælger også at have dæmpet instrumental musik i baggrunden for at lukke af for andre lyde.
 • Vigtigt: sluk for mobilen (eller sæt den i flight mode), så du ikke bliver forstyrret af opkald, beskeder m.m.

Rette meditationsstilling:

Når du vil øve meditation er det vigtigt at du giver dig tid til at finde den rette siddestilling for dig. Prøv dig frem! Du bør være så komfortabel og afslappet som muligt, så du ikke bruger kræfter på at holde kroppen, og at det ikke er smerter der tager dit fokus. Omvendt skal du ikke være så komfortabel at du falder i søvn. Derfor:

 • Sæt dig med ret ryg – helst uden rygstøtte:
  • På stol: sørg for at du har føddern solidt plantet på gulvet – brug evt. tæppe el.lign. til at sætte fødderne på.
  • Knælende: sid på underbenene. brug pude, tæpper mm. at sidde på, så benene ikke begynder at sove.
  • Skrædderstilling: sid på pude / tæpper, så du sikrer at hofteled er over knæene. Jo højere du sidder, jo nemmere er det at sidde med ret ryg. Brug puder/tæpper under knæene, hvis ikke de når jorden.
 • Liggende meditation er også en mulighed, men anbefales ikke – bl.a. fordi det kan være svært at forblive vågen og nærværende.

Er du meget træt, så tillad dig selv et hvil fx. med bodyscan/afspænding i 10-15 min. før du sætter dig tilrette.

Rette mentale indstilling

Når du er klar til at lukke øjnene og gå igang, så gør dig selv den tjeneste at sætte en intention for din praksis. Det giver dig mere ro og gør det nemmere at holde fokus undervejs.

Din intention kan være noget så simpelt som blot at sige til dig selv: “I de næste 3 minutter vil jeg sidde i stilhed uden at foretage mig noget.”,  “Jeg bliver siddende stille uanset hvad der sker” eller “Jeg lader tankerne komme og gå, men forbliver i ro.”

Hvis du bruger en af de guidede meditationer kan det også være gavnligt at bruge: “Jeg forbliver vågen og bevidst gennem hele seancen” (gentag gerne 3 gange inden i dig selv).

 

HUSK: Meditation er en individuel praksis. Så tag det til dig du kan bruge, og lad resten være.

God fornøjelse!